poniedziałek, 20 września 2010

Gołąbki czyli niebo w gębie :) i front robótkowy

 Otóż poproszona przez kilka osób postanowiłam zdradzić przepis według którego powstają moje gołąbki niewymagające umiejętności ściągania liści z kapusty i zawijania w nie farszu . W niedzielę robiłam drugą porcję bo z soboty nic nie zostało .

     Gołąbki na szybko ............................palce lizać.

-1kg mięsa mielonego
-1 średnia główka białej  kapusty
-2 średnie cebule
-1 szklanka kaszy manny
-1 szklanka ryżu
-6 jajek
-3 ząbki czosnku
-przyprawy (sól, pieprz wegeta, kostka rosołowa)
-Oliwa lub inny tłuszcz do smażenia

       Przygotowanie
1. Odrywamy kilka liści z wierzchu kapusty ( będą nam potrzebne do wyłożenia  dna garnka w którym będziemy gotować gołąbki i do przykrycia wierzchu ). Resztę kapusty drobno szatkujemy ( ja trę po prostu na tarce z grubymi oczkami i wtedy jest najlepsza) . Cebulę obieramy  i drobniuteńko kroimy , mieszamy z kapustą , solimy i odstawiamy na jakieś pół godziny.

2.Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i wegetą , wsypujemy do niego kaszę mannę i ryż ( niegotowane !!!!!!!!!!) dodajemy zmiażdżony czosnek , wbijamy jajka i dokładnie mieszamy wszystkie składniki .

3. Przekładamy mięsną masę do poszatkowanej kapusty i mieszamy bardzo dokładnie aż do uzyskania pewności że mamy porządny misz masz kapuściano miesny :)

4.Formujemy  z tej masy niewielkie sznycelki i delikatnie bardzo obtaczamy w bułce tartej. Nastepnie smażymy na rumiano na posiadanym tłuszczu.

5. Kiedy wszystkie kotlety mamy już usmażone przekładamy je do garnka wyłożonego liśćmi kapusty . układamy je ściśle przy sobie żeby nam nie pływały . Wierzch przykrywamy też liśćmi kapusty.

6. kruszymy jedną , dwie kostki rosołowe i zalewamy gołąbki wrzącą wodą bardzo delikatnie. Muszą być zakryte ale nie pływać !!!!!!
Całość gotujemy 1 godzinę pod przykryciem na wolnym ogniu żeby nam sobie pyrkało jak rosołek .
Po ugotowaniu dokładnie odcedzamy gołąbki i już możemy podawać . Można polać sosem ale ja najbardziej lubię dobry Ketchup .
SMACZNEGO


    Na froncie robótkowym zaczęłam coś z wełenki, która odkąd do mnie przyleciała z e-dziewiarki to patrzyła mi głęboko w oczy, hahaha ,no oczywiście wydziergałam 3/4 kolejnej chusty ale dzisiaj  mam całodniowe szkolenie i siatkówkę potem więc raczej niewiele udziergam nie mówiąc już o tym że z niecierpliwością czekam na wyniki konkursu w e-dziewiarce .................................................. życzcie mi szczęścia . Miłego dnia i miłego gotowania PYCHOTKA !

7 komentarzy:

  1. AŻ MI ŚLINKA POLECIAŁA NA SAM TYTUŁ GOŁABKOWY. JA TEŻ JE UWIELBIAM I CHYBA COŚ Z TYM ZROBIĘ. PRZEPIS FAKTYCZNIE WYDAJE SIĘ BYĆ PROSTY :)SMACZNEGO

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisane i napewno zostanie zrobione.
    Miłośniczka kapusty Lacrima

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za przepis - będę robiła.
    Nie mogę się doczekać rezultatu z tej włóczki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam łoj to bedę pierwsza ! MOJE GRATULACJE Z WYGRANEJ W KONKURSIE E-DZIEWIARKI !!! Dziękuję, że mogłam dziergać w tak zacnym i uzdolnionym gronie ;)
    Pozdrawiam
    mojedzierganehobby.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Spróbuj zrobić te gołąbki z czerwonej kapusty a ich smak na pewno Cię zaskoczy.
    Twoje chusty są piękne jak marzenie.
    Pozdrawiam serdecznie
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygrałaś?? WIEDZIAŁAM!!!! Innej możliwości nie było :) GRATULACJE!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam Twoje gołąbki, były boskie!!! :)
    Tylko ja nie odcedzałam a dodałam do sosu koncentrat i też było super!

    OdpowiedzUsuń

Witam , wszystkie komentarze są moderowane , Twój komentarz pojawi się zaraz po tym jak go odczytam. Pozdrawiam Bernadetta .